Напад врз активистот Бобан Стојановиќ од Белград

Вчера во 15:30 часот во Белград е брутално нападнат Бобан Стојановиќ – активистот за ЛГБТИ права и еден од организаторите на Парадата на гордоста во Белград. Бобан се здобил со […]

Околу 2,2 милиони ЛГБТК луѓе во САД не можат да ги прехранат своите семејства

Едно ново истражување открива дека во текот на минатата година, едно од четири ЛГБТК возрасни лица во САД, или околу 2,2 милиони од нив немаат доволно приходи за да обезбедат […]

Хелена Вуковиќ “Мојата прва Транс Парада во Амстердам ќе ја паметам цел живот”

Најистакнатата жена борец за транс правата во Србија, пензиониран мајор Хелена Вуковиќ, за прв пат учествуваше на Еуро Парадата и Транс Парадата во Амстердам и ја имаше честа да биде […]

Транс жена изгорена и убиена во Турција

Ханде Кадер, транс жена од Истанбул, исчезна пред една недела. Нејзите пријатели и љубовникот поднеле пријава за исчезнато лице. Изгореното тело на Ханде Кадер било пронајдено во Зекеријакој. Транс сексуалната […]

Уште 19 нови земји го подржуваат Повикот на Акција за хомофобично и трансфобично насилство на УНЕСКО

Државите продолжуваат да даваат поддршка за Повикот на Акција кој беше објавен на крајот на дводневната Меѓународна министерска средба за насилство базирано на сексуална ориентација и родов идентитет, во УНЕСКО […]

Нова активистичка група на ЛБТК жени е формирана во Црна Гора

Организацијата Квир Монтенегро изјави дека после повеќе од две години на континуирано извржување на активности во насока на подобрување на позицијата и правата на лезбејките, бисексуалките, транс и квир жените во […]

Стерилизација во замена за пасош, трансродово лице ја покажа нелегалноста на постапката во судот на Украина

За прв пат во Украина трансродово лице може да го промени пасошот без стерилизација преку одлука на судот. Комисијата за промена на полот ги обврзува луѓе кои сакаат да го […]

Шведска преку ноќ

После 4 месеци непрекинато размислување, Вучиќ конечно го објави составот на новата Влада. Најголемото изненадување. како што тој вели е “една министерка која јавно се изјаснува како личност со хомосексуална […]