Стерилизација во замена за пасош, трансродово лице ја покажа нелегалноста на постапката во судот на Украина

За прв пат во Украина трансродово лице може да го промени пасошот без стерилизација преку одлука на судот. Комисијата за промена на полот ги обврзува луѓе кои сакаат да го сменат својот пол, да направат целосна стерилизација, без притоа да има законска основа.

Дмитриј го добил случајот во Министерството за здравство уште во 2015 година, но одлучил да каже за тоа само откако добил нов пасош. Судот утврдил дека Комисијата незаконски одбила да издаде сертификат на трансродово лице врз основа на кој се прават промени на документите.

Откако судот потврдил дека Дмитриј бил во право и ги признал незаконските активности на лекарите, Комисијата издала документ за него, каде што не било одбележано со каков било графикон кој пол се менува. Резултатот од ова било тоа што од управата за регистрација не се согласиле да се направат корекции во документите за идентификација. Света и Дмитриј ги увериле дека Комисијата ги издала таквите сертификати, сфаќајќи дека тие се неважечки.

Самиот пациент има право да го одберете степенот на хируршка интервенција, но за да се потврди дијагнозата на Комисијата за “трансексуализам”,  можно е само во случај на согласност за операција со неповратна стерилизација. Во многу земји, присилната стерилизација е призната како прекршок и е повлечена.

Апелиравме до Институтот за урологија да ни одговорат дали тие донеле таков заклучок или не, на што добивме негативен одговор. Поради овие причини, судот пресуди спроведување на нелегални стерилизации “- вели адвокатката Оксана Гуз, адвокатка во организацијата Insight.

Украина треба да ревидира многу аспекти на политиката во областа на правно признавање на полот, и да ја доведе во согласност со меѓународните стандарди за најдобри практики, притоа обезбедувајќи ефикасни, достапни и транспарентни постапки, сметаат активистите за човекови права.

Една неодамнешна судска одлука претставува мал, но охрабрувачки чекор во оваа насока.

Извор: Update