Одликуван затоа што убивал, а отпуштен затоа што засакал: Ова се единствените геј гробишта во светот

Конгресните гробишта во близина на Капитол Хил во Вашингтон се познати како „најмодерните гробишта во САД“. Сепак епитетот не е поради технологијата или дизајнот, туку поради фактот што на нив […]

ЛГБТ лицата во Србија не ѝ веруваат на полицијата и се чувствуваат небезбедно

Припадниците на ЛГБТ заедницата во Србија и понатаму се чувствуваат особено небезбедно, немаат доверба во работата на полицијата и не го познаваат делувањето на војската на Србија, покажа последната анализа […]

Средношколците во Србија го оправдуваат насилството врз нивните ЛГБТ врсници

Голем процент од средношколците во Србија и понатаму толерираат насилство над врсниците со поинаква сексуална ориентација и сметаат дека е помалку страшна од насилствата над другите лица, покажа последното истражување […]

Срамен и дискриминаторски прилог на ХТВ за смртта на Џорџ Мајкл – „Загреб прајд“ ќе покрене тужба

Хрватското ЛГБТ здружение „Загреб прајд“ најави дека ќе преземе правни дејствија против хрватската национален сервис ХТВ, со цел да го спречи идното јавно срамотење на ЛГБТ-лица, изјави Марко Јурчиќ, по […]

Хрватското министерство за култура за прв пат одби финансиски да ја помогне Парадата на гордоста во Загреб

Хрватското министерство за култура за прв пат нема финансиски да го помогне организирањето на загрепската Парада на гордоста, која треба да се одржи следната година, ниту пак ќе помогне со […]

ЛГБТ лицата се почесто се жртви на „одмазнично порно“

Геј лицата имаат осум пати поголем ризик да станат жртви на „одмазничко порно“ отколку стрејт лицата, покажа истражувањето на американскиот Центар за иновативно јавно здравство. Трендот на „одмазничко порно“, односно […]

Србите во своето опкружување не сакаат ЛГБТ лица, Албанци и мигранти, покажа последното истражување

Србите имаат најмногу предрасуди кон припадниците на ЛГБТ популацијата, Албанците и миграните, покажа вчера објавеното истражување „Односот на граѓаните и граѓанките кон дискриминацијата во Србија“, спроведено на примерок од 1.200 […]

Геј момче побарало помош од полицијата во Сремска Митровица, а добило „непристоен предлог“

Српското здружение „Егал“ вчера најостро го осуди однесувањето на полицијата од Сремска Митровица која на член на здружението со хомосексуална ориентација, наместо да му помогне, му понудила да го запознаат […]

Генералното собрание на ОН го отфрли обидот да се спречи работата на независниот експерт за ЛГБТ права

  Пропадна и последниот обид да се попречи работата на независниот експерт на ОН за борба против дискриминација на лезбијки, геј, бисексауланите и транс-лица, откако 85 земји членки на Генералното […]

Анализа на законодавството на Република Македонија во однос на дискриминацијата заснована на сексуална ориентација и родов идентитет

Оваа анализа го прикажува законодавството за спречување на дискриминацијата во Република Македонија во однос на сексуалната ориентација и родовиот идентитет. Со цел да се добие сеопфатна слика, анализата е поделена на […]