Средба со претставници од Министерството за образование, култура и наука и Министерството за надворешни работи на Кралството Холандија

На 24-ти февруари (петок) во 16:30 часот, група од 22 претставника/претставнички од Министерството за образование, култура и наука и Министерството за надворешни работи на Кралството Холандија нè посетија во просториите […]

Прирачник за младински работници и работнички “Подигнување на капацитетите за работа со ЛГБТ млади”

Под координација на нашата партнерска организација од Шабац, Србија – Асоцијација „Дуга“, во партнерство со организациите „Independent – Zenica“ од Босна и Херцеговина, „Bonsai“ од Хрватска, и „LGBT Forum Progres“ […]

Технолошките гиганти застанаа во одбрана на трансродовите права

Неколку големи технолошки компании издадоа заеднички правен документ со кој се приклучуваат кон бројните тужби против претседателскиот указ со кој се нарушуваат правата на трансродовите лица. Документот доаѓа еден месец […]

Од денеска во Словенија истополовите двојки легално можат да стапат во брак

Словенија од денеска овозможи истополовите двојки да стапат во брак и да ги уживаат речиси истите права како и двојките од различен пол, но немаат право на посвојување. Директорката на […]

ЛГБТ лицата треба да ги имаат сите права, затоа што правата не стануваат помалку вредни ако поголем број луѓе ги уживаат, смета еврокомесарот Мужникс

Во Европа и пошироко се повеќе расте трендот на правно признавање на врските на истополовите двојки, вели еврокомесарот за човекови права Нилс Мужникс во својот последен коментар, објавен на страницата […]

Првата трансродова политичарка на Филипини ќе стане и прво трансродово лице во армијата

Џералдин Роман по втор пат ќе влезе во историјата. Таа минатата година стана првата трансродова политичарка во Парламентот на Филипини, а сега овој пат ќе биде и првото трансродово лице […]

Работата со сексуални и родови малцинства и нивните семејства во системот на социјална заштита

На покана од Асоцијацијата “Дуга” од Србија, Антонио Михајлов и Викторија Бондиќова заедно со група на волонтери од Субверзивен Фронт учествуваа на конференцијата “Напредни тренинзи за работа со сексуални и […]

Одржана трибина за поддршка на младите ЛГБТ лица во Србија

Завршна трибина на кампањата „Ќе биде подобро“ викендов е одржана во белградскиот Дом на младината, а од собирот на младите ЛГБТ лица им е порачано дека нè се сами и […]

Европскиот суд на правдата ја казни Русија поради забраната на Прајдот во Санкт Петербург

Европскиот суд за човекови права ја казни Русија поради блокирањето на Маршот на гордоста во Санкт Петербург. Руските власти треба да им исплатат оштета од 27.500 евра на ЛГБТИ активистите […]

Започна истражувањето за социо-економските димензии на исклучувањето на ЛГБТИ во Западен Балкан

Почнувајќи од 1 февруари, ЛГБТИ-лицата кои живеат во Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Македонија, Црна Гора, Србија и Словенија, може да го пополнат прашалникот кој има за цел да […]