Турција ги забрани сите ЛГБТ настани во главниот град за “заштита на јавната безбедност”

Турција ги забрани сите настани од групите за права на ЛГБТИ луѓето во главниот град Анкара.

Забраната е наметната за да се заштити “јавната безбедност”, рече кабинетот на гувернерот на Анкара. Ограничувањата стапија на сила во саботата и ќе траат “неопределено” време, и ќе се применуваат за сите проекции на ЛГБТИ филмови, претстави, панели и изложби.

Канцеларијата на гувернерот тврди дека таквите настани можат да предизвикаат непријателство меѓу различни групи и да го загрозат “здравјето и моралот”, како и правата и слободите на другите.

Тој предупреди дека некои групи може да бидат предизвикани од ЛГБТИ настани и да преземат акција против учесниците поради “одредени чувствителни прашања за општеството”.

За разлика од многу муслимански земји, хомосексуалноста не е кривично дело во Турција, а бројни ЛГБТИ здруженија се правно регистрирани во државата. Но, постојат широко распространети непријателства и активистите за човекови права велат дека ЛГБТИ луѓето се соочуваат со дискриминација и стигма.

Властите во Анкара веќе го забранија германскиот фестивал на геј филмови во средата, еден ден пред да започне, наведувајќи ги како причина ризиците од јавната безбедност и тероризмот. Организаторите на Pink Life Queerfest рече дека забраната “нè одзема од нашите уставни права во име на “безбедноста”“.

Најавата на управата на Анкара веројатно ќе ја продлабочи загриженоста за граѓанските слободи под власта на претседателот Реџеп Ердоган.