Групите за ЛГБТИ права преземаат правни мерки за забраната на ЛГБТ настаните во Анкара

Турските групи за правата на ЛГБТИ луѓето во средата објавија дека ќе преземат правни дејства против контроверзната забрана за сите ЛГБТИ културни настани во Анкара, која беше објавена овој месец.

Кабинетот на гувернерот на Анкара на 19 ноември ја издаде забраната за “одржување на јавниот ред”, тврдејќи дека ЛГБТИ настаните најверојатно ќе “предизвикаат реакции во одредени сегменти” на општеството.

Минатиот петок, властите во истанбулската област Бејоглу го забранија еднодневниот филмски фестивал во кој беа прикажани кратки филмови со ЛГБТИ тематики. И во средината на ноември, Анкара забрани фестивал на геј филмови на германски јазик, поради тоа што може да „поттикне омраза и ризикува да провоцира терористички напад“.

Активистите од организациите SPoD, KaosGL, Pink Life, Black Pink Triangle Izmir и Istanbul Pride ја започнаа кампањата “Укинување на ЛГБТИ+ забраната во Турција”. Во прилог можете да го прочитате нивното прес соопштение:

„Забраната за ЛГБТИ+ настани во Анкара се шири во другите градови!

“Политиката на репресија”, која започна со полицијата што ја нападна 13та Парада на гордоста во Истанбул во март 2015 година, кога околу 100.000 луѓе се очекуваа да присуствуваат, и се засили со вонредната состојба објавена по обидот за државен удар на 15 јули 2016 година, значително ни го ограничи просторот на живеење.

Откако претседателот Ердоган го карактеризираше постоењето на ЛГБТИ+ луѓето, спротивно на моралот на 9 ноември, кабинетот на гувернерот на Анкара ги забрани сите ЛГБТИ+ настани во провинцијата на неопределен период преку изјава дадена на 18 ноември. Откажувања за настаните во Измир, Бурса, Кочаели и Мардин, го следеа примерот на Анкара. Сега, ЛГБТИ+ настаните во рамките на 25 ноември – Меѓународниот ден на ООН за елиминирање на насилството врз жените – беа забранети во Истанбул. Овие забрани беа проследени со кампањи на говор од омраза во содржините на дел од провладините весници.

Во оваа фаза, локалните власти забрануваат настани како што се филмски проекции, изложби, форуми, панели и состаноци од ЛГБТИ+ групи во произволни и нелегални основи, со што се одзема слободата на ЛГБТИ+ луѓето, просторот за живеење и градските права. Основите на овој став што ја ограничуваат нашата слобода се прикажани како “општествена чувствителност и сензибилитет”, “заштита на јавното здравје и морал” и “заштита на правата и слободите на другите луѓе”. Но, знаеме дека “сензитивноста” во преден план на овие наводи може да се најде само како репресивна и угнетувачка. Несомнено е фактот дека ЛГБТИ+ лицата се соочуваат со дискриминација во основните права како што се образованието, здравството, домувањето, вработувањето, безбедноста и транспортот во нивниот секојдневен живот и во рамките на законот, и во нашата земја и во светот. ЛГБТИ+ организациите во Турција се респектабилни групи на граѓанското општество врзани за законот на земјата за здруженија кои работат повеќе од 25 години за да  обезбедат на ЛГБТИ+ луѓето безбеден, здрав и еднаков социјален и економски живот. Овие масовни забрани се сосема спротивни на човековите права, демократските вредности на нашиот век и општествениот развој е доволен за да покаже дека администрацијата во Турција сега дејствува надвор од логиката.

Ја покануваме домашната и меѓународната јавност да го кренат својот глас за да се стави крај на оваа лудост. Сакаме овие одлуки кои ги ограничуваат нашите слободи и ги одземаме нашите животински простори веднаш!

Ги покануваме властите да “дозволат животот да се врати на нормален пат”!“

Хомосексуалноста е декриминализирана во Турција, но ЛГБТИ лицата често се жалат на злоупотреба и малтретирање. Парадата на гордоста во Истанбул – еднаш најважниот собир на ЛГБТИ во муслиманска земја во регионот – е блокирана од страна на властите три години, наведувајќи ги безбедносните причини.