Судот на ЕУ ги отфрли „геј тестовите“ за бегалците во Унгарија

Највисокиот суд на ЕУ пресуди дека психолошките тестови за одредување на сексуалноста во Унгарија се нелегални за барателите на азил кои доаѓаат од земји каде што хомосексуалноста е забранета. Пресудата вклучуваше […]

Унгарски суд нареди да се обесштети мајка чие дете е одбиено од школо затоа што таа е лезбејка

Метрополитен судот во Будимпешта му наложи на школото „Киспести Валдорф“ да плати 350.000 форинти (1.100 евра) бидејќи ја одбил апликацијата на ученик во 2013 година, откако неговата мајка на школото […]