Одржана работилницата на тема: “Поттикнување и зајакнување на поддршката: проблеми и потреби на транс и интерсекс луѓето во Македонија – мобилизирање на заедниците и сојузниците”

Минатиот четврток и петок – 27 и 28 јули, здружението за критички пристап кон родот и сексуалноста “Субверзивен фронт” од Скопје, Македонија беше домаќин на работилницата “Поттикнување и зајакнување на […]

Транс жена од Австралија ја доби поддршката од ОН за промена на полот на изводот од матично

Транс жена во брак од Нов Јужен Велс, Австралија, се здоби со поддршка од Комитетот за човекови права од Обединетите Нации, при барањето за промена на полот во изводот од […]

Обединетите Нации конечно ќе ја декласифицираат транссексуалноста како ментална болест

Светската здравствена организација (СЗО) презема мерки за декласифицирање на трансексуалноста како ментално растројство, додека ја ажурира својата класификација на ментални болести, за прв пат во последниве децении. Оваа организација, која е одговорна за […]