Организиран првиот Форум на граѓанското општество за политичко учество на ЛГБТ лицата во Македонија

На 18 април 2016 година во Скопје беше организиран првиот Форум на граѓанското општество за политичко учество на ЛГБТИ луѓето. Форумот имаше за цел да донесе различни политички партии заедно и да дискутираат за степенот на вклученост на ЛГБТИ луѓето во нивните агенди, како и поддршка штп овие политички партии ја покажаа досега за кампањата за еднакви права на ЛГБТИ луѓето во Македонија. Пет политички партии, сите лево ориентирани и опозициски партии, како што се Либерално-демократската партија, Либералната партија, Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Партија на левицата, и Демократската обнова на Македонија (Зелените), беа во можност да ги презентираат своите политичките програми во светлина на претстојните избори во декември. Шефот на Зелените, кој имаше најинклузивена политичка програма во однос на ЛГБТИ, напомена дека Зелените биле меѓу првите што на политичката сцена во Македонија стојат отворено заедно со и ја покажат својата поддршка на потребите и проблемите на ЛГБТИ луѓето.

csf-april-2016

Претставникот од Социјалдемократската партија, рече дека и покрај тоа што во својата програма уште не се вклучени ЛГБТИ, тие направиле огромни напори за поддршка на ЛГБТИ луѓето во години досега, како што е јавното спомнување на ЛГБТИ од лидерот на Социјалдемократскиот Демократската унија за време на масовните граѓански протести во мај 2015 година. Конечно, претставник на Партијата на левицата констатира дека и покрај доминантно негативни ставови на општата популација кон ЛГБТИ луѓето, на оваа заедница и треба поголема видливост во медиумите и во општеството во целина. Форумот беше организиран од страна на Субверзивен фронт со поддршка од Институтот Виктори за Геј и Лезбејски од Вашингтон.