Геј момче побарало помош од полицијата во Сремска Митровица, а добило „непристоен предлог“

Српското здружение „Егал“ вчера најостро го осуди однесувањето на полицијата од Сремска Митровица која на член на здружението со хомосексуална ориентација, наместо да му помогне, му понудила да го запознаат со колешка.

„Членот на ’Егал’, В.Л. (30) од село во близина на Сремска Митровица, веќе некое добива заканувачки пораки од мобилен телефон на непознато лица затоа што е геј“ – се наведува во соопштението на „Егал“ и се додава дека В.Л. отишол во Сремска Митровица за да ги пријави заканите.

Од организацијата се наведува дека „В.Л. наишол на незаинтересиран офицер за неговиот случај“ и оти „инспекторот цинично рекол дека чека реакција од јавниот обвинител и ако повторно има проблем да повика 192“.

„Потоа му понудил да го запознае со колешка, за да му помогне да се врати на ’вистинската страна’“, стои во соопштението.

Од организацијата наведуваат дека инспекторот не сакал да и се претстави на жртвата, ниту пак да го упати на офицер од Министерството за внатрешни работи за односи со ЛГБТ заедницата, кој е надлежен за оваа територија.

Од „Егал“ очекуваат дека полицијата и другите државни органи најитно ќе му помогнат на членовите на здружението и да го решат овој случај, „бидејќи мобилниот број, а со тоа и идентитетот на лицето кое му се заканувало е познат“.
Покрај случајот, „Егал“ во последните 24 часа забележал во Крагуевац и се заканувале на една лезбијка.