Наскоро првата хрватска сликовница за истополовите семејства „Moja Dugina Obitelj“

Текстот е преземен и преведен од crol.hr

Семејната асоцијација Дугин, која ги поврзува ЛГБТ+ паровите и поединците кои имаат деца или планираат да станат родители, го најави објавувањето на својата прва сликовна книга, насловена како “Моите семејни корени”. По повод неодамнешното презентирање на сликовницата на јавноста, разговаравме со Иво Шегот, еден од авторите на сликовницата и членот на Координативниот комитет на Здружението.

Како дојдовте до одлуката да ја издадете сликовницата?

Ш: На почетокот на годината, направивме мала анализа за кои детски слики во Хрватска покажуваат долготрајни семејства. Тие се споменуваат само во неколку слики за различни семејства, но сè уште недостасува сликовна книга која зборува само за долготрајни семејства на хрватски јазик. Решивме да издадеме сликовна книга првенствено за нашите семејства во Хрватска, за да можат да бидат застапени во литературата за најмладите. Со оваа книга со слики сакаме да донесеме приказна за семејствата и разликите во нашето општество денес, за секој што сака но и за родителите полесно да разговараат со своите деца за нивните семејства.

Објавувањето на сликовница звучи како тешка работа, какво беше вашето искуство?

Ш: Во нашето членство имаме луѓе кои долго време се дел од издавачките води, како и пријатели и пријателки кои имаат искуство во издаваштвото за деца, и ни помогнаа многу со совети и конструктивен ангажман околу сликовницата. Имаше многу работа, но за среќа не бевме сами во ова и би сакале да им се заблагодариме на сите луѓе вклучени во овој прв проект.

Како го финансиравте прашањето за сликовница? Дали е тоа целосно волонтерски ангажман?

Ш: Не, имавме среќа што Француската амбасада во Загреб одлучи да ни помогне со кофинансирање на трошоците за цртање на сликовница; покривајќи дел од трошоците за печатење на сликовница и хонорари за илустратори. Другите трошоци беа покриени со донациите на нашите членови, како и од многубројните волонтерски часови што ги инвестиравме во објавувањето на сликовница со која сме многу горди…

Останатиот дел од интервјуто можете да го причитате на следниот линк.