Новиот премиер на Шпанија назначи нови министри, меѓу кои кои двајца се отворено геј

Новиот премиер на Шпанија назначи двајца отворено геј мажи да служат како министри на владата.

Кабинетот на неодамна назначениот лидер, Педро Санчез, беше изјавен како еден од најразновидните кабинети во цела Европа.

Санчез, кој стана премиер по гласањето за недоверба, го поттикна поранешниот лидер Маријано Рахој да се повлече минатата недела. Санчез назначи 11 жени и шест мажи во новиот владин кабинет на Кралството Шпанија.

Меѓу нив, Максим Хуерта и Фернандо Гранде-Марласка се отворено геј.

Гранде-Марласка се омажил со својот долгогодишен партнер Горка Гомез за кратко време по воведувањето на брачната еднаквост во Шпанија.

Новинарот и автор Хуерта е назначен за нов министер за култура и спорт, кој сега ќе биде одговорен за уметноста и промоцијата на спортот и културата во Шпанија.

Поранешниот судија Гранде-Марласка беше назначен за министер за внатрешни работи, по неговиот мандат на шпанскиот Генерален судски совет.

 

 

За време на прес-конференција на 6-ти јуни, Санчез рече дека сака новиот кабинет да ги рефлектира неодамнешните промени во шпанското општество, вклучувајќи ги и оние поттикнати од мартовскиот штрајк на жените во земјата.

Според Гардијан, Санчез рекол: „Ова е високо квалификувана влада за општество со еднаква застапеност, отворено за светот, но закотвено во Европа.“

Како водач на Социјалистичката партија, Санчез започна гласање за недоверба кон поранешниот премиер Рахој во знак на протест против корупцијата во владејачката партија.

Рахој беше соборен како премиер на 1-ви јуни, откако 180 пратеници гласаа за поддршка на иницијативата за недоверба.

Со назначувањето на двајца геј министери, се надеваат дека новата влада на Санчез ќе даде поголема поддршка на ЛГБТ правата.

Пред неговото назначување во 2011 година, Рахој рече дека ги поддржува цивилните унии за двојки од ист пол, но тој не смета дека треба да бидат во можност да стапат во брак.

Неговата конзервативна Народна партија започна неуспешна жалба во Шпанскиот Уставен суд против пресвртниот закон во земјата во 2005 година, кој им даде на истополовите парови право на стапување во брак.

Шпанија стана трета членка на Европската унија откако Белгија и Холандија дозволија истополови бракови, а пред Португалија и Шведска.

Европа во моментот има пет лидери на власт кои се отворено ЛГБТ, вклучувајќи ги премиер(к)ите на Ирска, Исланд, Белгија, Србија и Луксембург.

Извор: Pink News