Шведска преку ноќ

После 4 месеци непрекинато размислување, Вучиќ конечно го објави составот на новата Влада. Најголемото изненадување. како што тој вели е “една министерка која јавно се изјаснува како личност со хомосексуална […]

ЛГБТИ лицата во демократурата РМ

За добивање информации за статусот на ЛГБТИ (лезбијките, геј мажите, бисексуалците/ките, транс* и интерсекс лицата) во Македонија може да послужат многу податоци генерирани од разни видови истражувања, индекси, извештаи и […]

За уставниот амандман XXXIII

Гласањето за уставниот амандман на дефинирање на бракот како заедница исклучиво помеѓу еден маж и една жена во услови на политичка криза, кога опозицијата е надвор од парламентот, кога има […]

За семејните безвредности

Возејќи се во автобус, принудена сум во детали да слушам една госпоѓа како ѝ раскажува на својата пријателка за некој брачен пар-распар што бил во процес на „оставање“. Тоа било […]

Хомо vs. хетеро парада

Правете си што сакате во вашите четири ѕида, не ве осудувам, не ми парадирајте! Став кој навидум делува легитимен и дури и до некаде поддржувачки за ЛГБТИ заедницата, а кој […]

Во име на мајка ти

Како да се биде вистински маж? Класичниот маж од соништата? Одговорот ќе го пронајдеш во чинија со доза шовинизам полна со лаги и омраза, најчесто предобро скриена. Дојди, најади се, […]

Зошто „Да“ за родовите студии?

Исчезнувањето, суспендирањето, ставањето во мирување на родовите студии и нивната пренамена во семејни студии не смее да се набљудува како изолирана и случајна мерка што нè изненадува, нè зачудува или […]

Зошто ѝ се важни на Македонија родовите студии? – 6

Намерувајќи да ја одржи во живот општествената расправа за прашањата од областа на родовите студии — сред временото згаснување на програмата за родови студии на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ […]

СУБВЕРЗИВЕН ФРОНТ сега е КВИР ЦЕНТАР. Во моментов го прегледувате нашиот стар веб-сајт кој останува архива на минатите објави од организацијата.

X