Project name:

Изградба на регионална ЛГБТ заедница – Балканска парада на гордоста 1

Project description:

Основната идеја на проектот е да се соберат ЛГБТ организациите во регионот на Балканот и да се промовира идејата на настанот Парада на гордоста и нејзиниот потенцијал за подобрување на животот на ЛГБТ популацијата во овој регион. Балканот е се уште многу конзервативен регион, под големо влијание на религиите, предрасудите и општ недостаток на разбирање за нешто поинакво или некој поинаков.

Главните цели на проектот се:

  1. Зајакнување на капацитетите на локалните ЛГБТ граѓански организации за застапување за правата на ЛГБТ популацијата и подобра услуга за нивните потреби и интереси;
  2. Да се промовира настанот парада на гордоста како форма за постигнување на посакуваните промени;
  3. Да се создаде платформа за соработка во врска со настаните за парадите на гордоста во регионот, со цел да се мобилизираат повеќе луѓе за настаните и да се зголеми видливоста.

Организација за координација на проектот: LGB Youth support group “COME OUT” од Нови Сад, Србија

Партнерски организации на проектот: Субверзивен Фронт од Скопје, Македонија

Thessaloniki Pride од Солун, Грција

PINK Embassy од Тирана, Албанија

Доделениот грант за проектот “Градење на регионална ЛГБТ заедница – Балканска парада на гордоста 1” е 54,665 евра.