Британската медицинска асоцијација бара да се користи терминот „бремени лица“ за да не се навредат интерсекс и транс лицата

Британската медицинска асоцијација (БМА) побара трудните жени да не се нарекуваат „бремени мајки“, затоа што тоа би можело да ги навреди транс лицата. Наместо тоа бараат да се користи терминот […]

Данска е првата земја во светот во која трансродноста не се смета за ментално нарушување

Данска минатата недела стана првата држава во светот која и официјално ја отстрани трансродноста од својата листа на ментални нарушувања. Одлуката, која во мај минатата година ја поддржаа сите партии […]

ЦРНА СТАТИСТИКА: За 12 месеци во светот се убиени 295 транс-лица

Транс-лицата се застрелувани, обезглавувани, па дури и убивани од членови на своето семејство, покажа последниот извештај на проектот „Мониторниг на убиствата на транс-родовите лица“. За 12 месеци, во периодот од […]

Транс лицата во Франција ќе можат законски да го сменат името и родот без медицински третман

Франција воведе нова постапка за правно признавање на родот со што им се овозможи на трансродовите лица кои не минале низ стерилизација и медицинска процедура правно да го сменат името […]

СУБВЕРЗИВЕН ФРОНТ сега е КВИР ЦЕНТАР. Во моментов го прегледувате нашиот стар сајт кој останува архива на минатите објави од организацијата.

X