Англиканската црква воведе специјални служби за транс лицата и побара забрана на „терапиите за преобратување“

Синодот на Англиканската црква одлучи да одржува специјални служби на трансродовите лица. Поддржувачите на ваквите служби велат дека со ова им се посакакува добредојде на лицата кои ја обележуваат својата […]

Транс жена гради засолниште за деца во Мумбаи

Трансродова жена од Мумбаи се заложи да изгради прибежиште за децата од ранливите категории. Активистката Гаури Савант вели дека одлучила на своето земјиште да изгради двокатно засолниште откако увидела во […]

Дискриминација на транс лицата во армијата на САД – можат да дипломираат на воените академии, но не и да служат

Трансродовите кадети во војската на САД може да дипломираат, но не и да служат во армијата. Два трансродови кадета од воздухопловните сили и од воената академија добиле известување дека ќе […]

Зошто се бараат родово неутрални тоалети и зошто се неопходни?

Веројатно некои од вас се прашуваат која е причината поради која се прават обиди во САД, но и во други делови на светот за воведување на родово неутрални тоалети и […]

Британија ги блокира транс лицата – не може да се регистрираат да гласаат на изборите

Поголем број на транс лица пријавиле дека не им било дозволено да се регистрираат во пресрет на предвремените парламентарни избори на Велика Британија. При интернет регистрацијата, лицата треба да го […]

Трансродова жена го тужи Ајдахо за извод од матична книга на родените

Трансродова жена поднесе тужба против сојузната американска држава Ајдахо, во која се наведува дека и е прекршено правото на слобода на изразување со тоа што одбиле да и направат измена […]

На 90 години призна дека е трансродово лице – запознајте ја воената ветеранка Патриша Дејвис

По повеќе од осум децении криење, 90-годишната Патриша Дејвис одлучила да признае дека е жена. Таа почнала медицинска процедура и веќе е на естрогенска терапија. – Имам чувство како да […]

Европскиот суд за човекови права стави крај на принудната стерилизација на транс лицата

Европскиот суд за човекови права вчера пресуди дека задолжителното стерилизирање на лицата кои бараат правна промена на родот е кршење на човековите права. Ваквата одлука, која е донесена по трите […]

Во Црна Гора е формирана правата Асоцијација на трансродови, интерполови и родово разнолики лица

Во Црна Гора е формирана првата Асоцијација на трансродови, интерполови и родово разнолики лица (ТИГВ), „Спектра“. Организацијата е основана од членови на транс-активистичката група „Трансовци“, која дејствуваше во рамки на […]

Шведска ќе ги обесштети присилно стерилизираните транс лица

Шведската влада објави дека финансиски ќе ги обесштети транс лицата кои присилно биле стерилизирани при процесот на правно признавање на нивниот род. Шведските ЛГБТИ организации ја поздравија ваквата одлука, истакнувајќи […]

СУБВЕРЗИВЕН ФРОНТ сега е КВИР ЦЕНТАР. Во моментов го прегледувате нашиот стар веб-сајт кој останува архива на минатите објави од организацијата.

X