ШТО РАБОТИМЕ? / OUR WORK

Застапување за ЛГБТИ права

Во соработка со релевантните државни институции, политичките партии, ЛГБТИ организациите, ЛГБТИ активист(к)и, и останатите стеикхолдери, С-Фронт континуирано вложува сеопфатни и инклузивни напори со цел унапредување на правата и положбата на ЛГБТИ лицата во Македонија.

Истражувања и политики за ЛГБТИ

Во соработка со експерти, надворешни консултанти, и искусни истражувач(к)и, и со примена на разни теоретски и емпириски методи, С-Фронт се фокусира на градење силни капацитети во креирање на солидни политики, засновани на научно валидни податоци собрани од истражувачките активности спроведени од С-Фронт и од останати истражувачки тела.

Обука и образование за род и сексуалност

С-Фронт се фокусира на градење и унапредување на сопствените капацитети во обезбедување знаење, информации и обука за темите поврзани со ЛГБТИ лицата, родот и сексуалноста. Преку соработка со разни образовни програми, институти и организации, со користење на различни формални и неформални образовни методи, и со фокус на размена и соработка во обезбедувањето на знаења и информации, С-Фронт настојува да ги охрабри и омоќи припадниците/чките на ЛГБТИ заедницата во Македонија

Услуги на бесплатна помош за ЛГБТИ

Во соработка со искусни професионалци во областа на обезбедувањето психо-социјална помош, поддршка и советување, како и во областа на обезбедувањето правна помош и советување, С-Фронт настојува да ги унапреди сопствените капацитети во нудењето услуги на бесплатна психо-социјална поддршка и помош, и услуги на бесплатна правна помош и советување, на ЛГБТИ лицата кои се предмет на различни видови прекршувања на нивните човекови права, како и на оние ЛГБТИ лица кои се соочуват со различни видови психолошки и социјални проблеми и потешкотии.

Прибирање средства за ЛГБТИ проекти и иницијативи

Во соработка со различни фондации, донатори, ЛГБТИ организации и останати заинтересирани страни, С-Фронт настојува да обезбеди финансиска одржливост и да создаде услови за целосна само-одржливост на организацијата, и на сите останати проекти, акции и иницијативи кои ги тангираат ЛГБТИ прашањата и проблемите. С-Фронт стимулира и поддржува grassroots движења и акции за ЛГБТИ, и охрабрува зголемен ангажман на припадниците/чките на ЛГБТИ заедницата во одржувањето на стабилна финансиска основа за успешно функционирање на организацијата и за понатамошен развој на ЛГБТИ движењето во Македонија.

НАШИОТ ТИМ / OUR TEAM

Натали Петровска

Натали Петровска

Правна советничка, членка на Извршен Одбор / Legal Counselor, Executive Board Member

Натали е адвокатка од 2008 година, од септември 2014 е основачка и ко-партнерка на адвокатското друштво Чадиева & Петровска, а од јануари 2016 е членка на Извршниот Одбор на Субверзивен Фронт. Натали е долгогодишна правна советничка и специјализиран набљудувач во во многу од судските случаи кои Коалицијата „Сите за правично судење“ – партнерската организација на Субверзивен Фронт, ги набљудува. Натали има неколкугодишно искуство во обезбедувањето бесплатна правна помош и советување, толкување на разни закони и подзаконски акти, застапување пред надлежни судови и државни органи, како и пред Меѓународниот суд за човекови права. Стапи во контакт со Натали на [email protected] или директно во канцеларијата на Субверзивен Фронт на ул. „Македонија“ бр. 11/2-10, во Скопје, Македонија.

Александра Богдановска

Александра Богдановска

Правна советничка, членка на Извршен Одбор / Legal Counselor, Executive Board Member

Александра е извршна директорка на Коалицијата „Сите за правично судење“, и членува во Извршниот Одбор на Субверзивен Фронт од декември 2014. Александра има магистрирано на регионалната програма за човекови права и демократија во Југоисточна Европа при Универзитетот во Болоња и Универзитетот во Сараево. Александра поседува повеќегодишно професионално искуство во неколку адвокатски канцеларии во Скопје, е сертифицирана обучувачка за решавање конфликти, градење мир и помирување, и е посветена активистка за човековите права на ЛГБТИ лицата. Контактирај ја Александра на [email protected] или директно во канцеларијата на Субверзивен Фронт на ул. „Македонија“ бр. 11/2-10, во Скопје, Македонија.

Антонио Михајлов

Антонио Михајлов

Претседател, член на Извршен Одбор / President, Executive Board Member

Антонио Михајлов е претседател и еден од основачите на Субверзивен Фронт – здружение за критички пристап кон родот и сексуалноста од Скопје, Македонија. Пред да стане ЛГБТИК* активист, Антонио работеше во продажба и маркетинг на софтвер во Норвешка, и интернет маркетинг во Белгија и Финска. Кога се врати во Македонија во 2012, тој сфати дека негова мисија и повик е да стане „агент на промени“ во прилично хетеронормативното и патријархално општество. Неговите интереси се застапување за ЛГБТИ и женски права, обука и образование за род и сексуалноста, како и истражувања за ЛГБТИ теми. Контактирај го Антонио на [email protected] или директно во канцеларијата на Субверзивен Фронт на ул. „Македонија“ бр. 11/2-10, во Скопје, Македонија.

Илина Мојсовска

Илина Мојсовска

Психолог, членка на Извршниот Одбор / Psychologist, Executive Board Member

Илина Мојсовска, психолог и членка на Извршниот Одбор на Субверзивен Фронт од декември 2014 год, е повеќе години страствена ЛГБТИ активистка и бранителка на човековите права. Илина е лиценциран психолог и системски семеен терапевт, кој нуди индивидуални и семејни психотерапевтски услуги и психо-дијагностика, и кој е искусен специјалист за човекови ресурси. Илина е долгогодишна волонтерка во обезбедувањето бесплатна психо-социјална поддршка и бесплатно советување за ЛГБТИ лица. Контактирај ја Илина на [email protected] или директно во канцеларијата на Субверзивен Фронт на ул. „Македонија“ бр. 11/2-10, во Скопје, Македонија.

Даниел Митковски

Даниел Митковски

Директор за финансии и администрација, член на Извршен Одбор / Finance and Administration Executive, Executive Board Member

Даниел Митковски, директор за финансии и администрација во Субверзивен Фронт и член на Извршниот Одбор е клучниот човек за техничка, административна и логистичка поддршка на С-Фронт, како и добар советник кога станува збор за финансиското работење и за дизајн. Негова е заслугата што првите години од постоењето Субверзивен Фронт полесно ги помина, обезбедувајќи канцеларија, опрема, канцелариски материјали и останати потребни ресурси за основно оперативно функционирање на организацијата. Контактирај го Даниел на [email protected] или директно во канцеларијата на Субверзивен Фронт на ул. „Македонија“ бр. 11/2-10, во Скопје, Македонија.

 

Пријави / Report

Пријави насилство врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет! / Report violence based on sexual orientation and gender identity!ВЕСТИ / NEWS

s-front-1

Повеќето партии неми за ЛГБТИ-правата, покажа анализата на „Субверзивен фронт“

ЛГБТИ-правата не се застапени во агендите на политичките партии, покажува анализата на здружението на граѓани „Субверзивен фронт“, изработена во рамки на кампањата „Гласај за еднаквост“. За потребата на анализата, од […]

fb_cover_event-copy

Прва национална ЛГБТИ-конференција во Македонија

Со политичката криза која настана по објавувањето на аудио записите од прислушкуваните комуникации во кои се откриваат сериозни кримнални и коруптивни акти сторени од претставниците на највисоката власт во Република […]

marine

Во 2015 година регистрирани 699 кривични дела од омраза врз ЛГБТИ-лица и активисти, соопшти ОБСЕ/ОДИХР

Во 2015 година извршени се 699 кривични дела од омраза кон лица поради нивната сексуална ориентација и родов идентитет, покажа извештајот на Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови […]

See all our news

НАШИ ПРОЕКТИ / OUR PROJECTS

Belo_logo
Erasmus+ EU Logo Colour
us_department_of_state_0_87528
SHL Logo
flag_yellow_high
Vertical_RGB_600
FOOM logo golemo
Erasmus+ EU Logo Colour

НАШИ ПРИЈАТЕЛИ / OUR FRIENDS

ФАКТИ ЗА НАС / FACTS ABOUT US

0
Членови / Members
0
Проекти / Projects
0
Донатори / Donors
0
Партнери / Partners

КОНТАКТ / CONTACT

Ваше име / Your Name (required)

Ваша адреса на е-пошта / Your Email (required)

Предмет на пораката / Subject(required)

Вашата порака / Your Message